
חוק פארטו, או במילים אחרות, חוק ה-20/80, הוא למעשה כלל של כלכלן איטלקי. כאן אנו נתיחס לחוק זה בהקשר של וורדפרס ופיתוח אתרים לאינטרנט. בפוסט הבא ניגע בנקודות חשובות וגם כאלה שדורשות חשיבה כלכלית נוספת אצל בעלי מקצוע, לפני שהם ניגשים לבצע פרויקט מסוים או פרויקטים כלשהם בכלל, אם זה בניית אתרים או שיווק באינטרנט, במיוחד כשאנחנו מדברים היום בעידן של מרקטינג ופרסום.
הקדמה קצרה: כדי להבהיר מה אומר החוק 20 / 80 למי שלא מכיר, למעשה אומר ש-20% מהדברים גורמים של 80% מהתוצאה. לדוגמה, 20% מהלקוחות של החברה מסוימת מייצרת כ- 80% מכלל הכנסות. זאת דוגמא קלאסית שאפשר ליראות בחברות ועסקים.
דוגמה נוספת היא כ-80 אחוז משיחות נכנסות בשירות לקוחות הן של 20% מסך הלקוחות של החברה. אם ניקח את החוק הזה וננסה לקיים אותו על עסקים וחברות, אנחנו נראה מצב שבו, למשל, חברה תעדיף לתת שירות פרימיום ומקצועי ל-20% מהלקוחות שמייצרים 80% מהכנסותיה, לעומת 80% מהלקוחות שמייצרים 20 אחוז מההכנסות.
הדוגמה המתוארת לעיל היא דוגמה קלאסית, שבה עיקר הדיון הוא בלקוחות האסטרטגיים של החברה, אשר נפוצים מאוד בחברות רבות. בגלל זה, השירות העסקי הוא ברמה גבוהה יותר, אם זה בחברות סלולר או בחברות תקשורת, בניגוד לשירות לקוחות שמוצע לשאר הלקוחות ״הקטנים״.
למי שמעוניין להעמיק יותר בנושא של חוק פארטו או חוק ה-20/80, ניתן לקרוא עליו בוויקיפדיה בקישור הבא: חוק פארטו. ישנו גם ספר מומלץ למי שמעוניין ללמוד עוד על הנושא.
לעיניינינו:
וורדפרס וניהול פרויקטים?
ברוב המקרים, 20% מהפרויקט יכולים לקחת כ-80% מהזמן. וורדפרס מכילה תוספים רבים המאפשרים להרחיב את פונקציונליות המערכת ולהפוך אותה למורכבת יותר מבלוג אישי פשוט, כמו למשל לבניית אתרים תדמיתיים ואף לפורטלים ואתרי מסחר אלקטרוני. הרחבות אלו מהוות יתרון מהותי במערכות ניהול תוכן ביחס למתחרים בשוק. חשוב לציין כי מתוך עשרה מיליון אתרים שנבדקו, כ-23% מהם בנויים על גבי מערכת וורדפרס. כמו כן, כיום יותר מ-60 מיליון אתרים מבוססים על מערכת זו. נתון מדהים זה נלקח מוויקיפדיה.
מצד אחד, אנו מדברים על הפשטות והקלילות שבהקמת אתר למי שרוצה לעשות זאת במהירות ובעלות נמוכה, אך מצד שני, הפרויקט יכול להפוך למורכב ולהקשות על חיי אלו שמעוניינים בהתאמה אישית. במילים אחרות, "התאמה אישית" יכולה להיות יקרה ולעיתים בעלת ערך רב.
בואו נומר את זה ככה:
ברוב המקרים, אין אפשרות למצוא תוסף או תבנית שיכולים להוות פתרון שלם ב-100% לכל פרויקט ייחודי. לא קיים תוסף או עיצוב שיענה בדיוק לכל צרכיך או לצרכי הלקוחות שלך. כאן נכנס לתמונה חוק ה-20/80, שלפיו כל תוסף או תבנית עשויים לספק רק 80% מהפתרון, ואת ה-20% הנותרים תצטרך להשלים באמצעות התאמה אישית. בתוך אותם 20% נמצאת השלבה הכלכלית שעשויה להיות גורלית לכל פרויקט ויקר ערך, במיוחד אם אתה זה שמשלם לפרילנסר כדי לבצע את העבודה, כגון אאוטסורסינג. פרויקט "פשוט" יכול להסתבך ולהגיע להפסד ולחריגה מתקציב הפרויקט, או במקרה שבונה האתרים לא העריך נכונה את יכולתו והיכרותו עם התוסף. זה בעיקר נהוג בקרב מתחילים או מפתחים ואנשי ווב שאינם מודעים לקשיים העלולים לצוץ בעת בניית אתרי וורדפרס וחסרים בניסיון בניהול נכון של הפרויקטים. לעיתים ההפסקה בפיתוח אינה נובעת מחוסר ידע או מקצועיות של המפתח, אלא מהבטים כלכליים מצד הנותן השירות, שכן השקעה נוספת בפרויקט אינה שווה את הסכום ששולם לו, ולמרות שזה נשמע לא הוגן, זה קורה לעיתים קרובות.
אדם אחד בתפקיד של 4
לעיתים קרובות יש בקשות חוזרות מהסוג של דרישת עזרה ונתינת יד בפרויקט כדי להציל את המצב שבונה אתרים שחברה שכרה הפסיק לעבוד על הפרויקט, מסרב לטפל בבעיה מנסיבות כאלה ואחרות ואז מגלים שכל המעטפת של מהיר וזול הופך למשהו מורכב, יקר וממושך בזמן. עכשיו האשמה אינה נופלת רק על נותן השירות (למרות שאצבע המאשימה מופנה כלפיו ובצדק), אלא גם על הלקוח שפרויקט שצריכים לעבוד עליה לכל הפחות 3 – 4 אנשים ומעלה נעשת על ידי אדם אחד בודד ובעיקר מדובר בפרילנסר שרוצה בסה״כ להתפרנס בכבוד. הבעיה המרכזית מלחתחילה היא ניהולית נטו.
שאין מנהל פרויקטים, אין לוחות זמנים, אין סעיפי התקדמות בפרויקט, בשום שלב אי אפשר לדעת כמה אחוז מהפרויקט כבר הושלם במדויק או איפה עומד הפרויקט, וכמו שזה נראה, זה סימן לפרויקט עם אחוזי סיכון הגבוהים לכישלון. לא בהכרח שהפרויקט יכשל וברוב המקרים זה לא, אבל אחוז הסיכון שזה מה שיקרה גבוהים. בעיקר הדבר מאופיין מסוג הפרויקטים שלא משתמשים באדם שתפקידו לנהל פרויקטי ווב או שם התפקיד הנרדף הינו וובמסטר שתפקידו לנהל פרויקט שכזה
מנהל פרויקטים זה חובה בכל מפרויקט
מי שעבר קורס ניהול פרויקטים PMO או עוסק בתחום כמנהל פרויקטים וודאי יכול להעיד על חשיבותו הרבה של מנהל פרויקטים בארגון או בחברה. ראיה מערכתית של כלל הפרויקט, לוחות זמנים, ניהול סיכונים וניהול תוכניות עבודה זה רק חלק מהדברים שכל פרויקט רציני צריך וכן גם אתרי אינטרנט מהקטנים לגדולים. כמובן בתחום האינטרנט זה קצת שונה ממנהל פרויקטים אחרים מכיוון שאדם כזה חייב להבין את תחום ה Web כדי לנהל אותה מול אנשי אינטרקטיב, מעצבים, מפתחים, אנשי קידום ופרסום.
כמובן אני לא אומר שכל אתר עכשיו צריך לרוץ ולשכור שירותי ניהול פרויקטים, אבל אתרים שיש בהם צורך בפיתוח מודולים, התאמות אישיות גם מסוג ה״קטן״ כן צריכים לכל הפחות להשכיר שירותי ״מנהל פרויקטי ווב״ שיכול להיעץ, ללוות את הפרויקט לקחת החלטות נכונות, להמליץ, לנהל מקורות חוץ כמו פרילנסרים או משרדי אינטרנקטיב שעוסקים בעיצוב או בפיתוח בהתאם למורכבותו של הפרויקט.
במצב הנוכחי בפרויקטי וורדפרס אנחנו מוצאים הרבה שאלות שמעלות חשש כמו האם הפרויקט נתון לביצוע בזמן המוקצב, האם זה בכלל ניתן לביצוע או האם פיתוח של כלי כזה או אחר עומד בתקציב הפרויקט. שאלות המועלות על ידי הרבה בוני אתרים כמו ״אני מחפש תוסף שעושה [כל דבר שתרשמו]״ בדרך כלל אינן מביאות לתוצאה המושלמת והמדויקת למרות הכל, וזה תקף כמובן גם בתוספים בעלות סמלית של כמה דולרים הנקראים תוספי פרימיום של וורדפרס. הבעיה הגדולה הינה שבאמצע הפרויקט שכבר כולם בתוך העבודה, פיתאום מגלים שתוסף שרכשתם או מצאתם בחינם במאגרי וורדפרס לא תואם לציפיות, מצריך קוסטומיזציה, אולי תרגום מאות או אלפי מחרוזות, תיקון באגים, התאמות לעברית, לא תואם לתוספים אחרים שמותקנים באתר או גורם לתקלה אחרת כלשהי ואז נכנסים לסרט הודי שאין לו סוף. לכן הזמן של הפרויקט תם במהירות וכל חריגה מהזמן הינה פגיעה בכיס. כמובן זה לא תקף בכל הפרויקטים באופן גורף אבל חשוב לקחת בחשבון שהרבה מאוד פרויקטים נתקלים במידה מסוימת בבעיה דומה של ניהול לוחות זמנים.
איך תוסף וורדפרס שעלה 25$, יכול להגיע להוצאה של 250$?
כדי להסביר צריך לציין שהשאלה הינה ליגיטימית והגיונית, כיצד משהו שעולה כל כך זול, עלותו יכולה להשתכפל בעשרות אחוזים? זה בעיקר לא מובן לבעלי אתרים שאינם מפתחים ושעלות הפיתוח הרבה יותר יקרה מ 25$ עליו הלקוח שילם. בפסקה הבאה נמצא ההסבר.
הסבר פשוט והגיוני:
תוספים שנמכרים בעלות של כמה דולרים נועדו למכירה כמותית ומושקעים בה הרבה מאוד משאבים במטרה שזה ימכר לכל הפחות כמה עשרות פעמים כדי להצדיק את העלות הפיתוח. זה למעשה הכנה של מוצר מדף. עריכה , פיתוח או שינוי הינם יקרים הרבה יותר. אם הייתם מבקשים לפתח תוסף כלשהו שמצאתם ב 20 דולר או אפילו במאגרים החינמיים של וורדפרס, זה היה יכול להגיע למאות ואלפי שקלים לכל הפחות אם הייתם פונים למפתח בדרישה עם אפיון לפתח כזה דבר. חשוב להבין את ההבדל בין הכנת המוצר לבין קנייתה המוכנה. כמו שתילכו ליצרן מכוניות ותבקשו לייצר לכם מכונית בהתאמה אישית, עלות שלה תהייה פי 10 מעלות המכונית שיוצאת בסדרה או גאדג'טים והפיכת הרכב שלכם למפלצת כמו ב Pimp my ride תהייה יקרה מאוד, כך גם במוצרי מדף שכאלה שינוי ושיפור והוספת ״גאדג'טים״ יהיו יקרים.
זמן לעשות סדר:
בכל פרויקט רציני יש לקחת בחשבון שאם שמעתם על תוסף שעושה X ותבנית שפונקציונליות שלה נותנת Y, התקנה שלהם לא בהכרח סוגר לכם את כל הפרויקט במערכת וורדפרס, ולכן לפני שנכנסים ומתחילים פרויקט יש להיערך אליו באמצעות בדיקה וקביעת לוחות זמנים, ורק אחרי שתהיו בטוחים שהכל מוכן לכם כדי לספק פתרון תתחילו את הפרויקט.
אבל, פיתוח זה לא הדבר המרכזי שיכול לתקוע את הפרויקט ולחלקם של התכנים יש לא מעט מקום. הרבה מאוד פרויקטים נתקעים בגלל התוכן ולא בהכרח בגלל התאמות אישיות של האתר או תוספים.
תכנים באתר כגורם לעיקוב סיום הפרויקט
בניתם את האתר ללקוח, הגדרתם את הכל, עשיתם התאמה אישית, הלקוח מרוצה והכל נראה פיקס, ואז מגיע רגע האמת ואין תוכן, לקוח לא העביר תוכן. בדרך כלל לקוח לא יודע איך להכניס תוכן, וגם אחרי ״הדרכה״ שנתתם עדיין הוא לא מבין ואין לו זמן, והינה הגענו לנקודה שבה אתם משקיעים עוד זמן על הפרויקט שלא בהכרח אתם הצד הבעיתי אבל אתם האחראים.
כדי להמנע מדברים אלו (ולא נתיחס בשלב זה לחוזים…) יש אדם שצריך לנהל את הפרויקט וזה לא הלקוח עצמו כי לקוח נדרש לבצע את מינימום הנדרש מצידו וזה לספק תוכן אם זה תוכן טקסט, תמונה או ווידאו. על בעל האתר לדעת שעליו ללמוד ולנהל את המערכת באופן עצמאי או עליו לשכור מישהו שיעשה זאת בשבילו, ונקודה זו לא כל כך מובהרת ללקוח, ובדרך כלל מצד הנותן השירות.
איך ליעל את הפרויקטים?
לנסות לעמוד בזמנים. לא תמיד זה אפשרי וכולנו מבינים שזה לא ישיים כל הזמן, אבל כן זה אפשרי ב 20% מהזמן. (חוק ה 20 / 80 זוכרים?) כדי להייעל את העסק שלכם יש צורך בשינוי התפיסה וניהול הנכון.
לסיכום:
התחום מאוד דינמי ויש דברים לא צפוים ויש חריגות מדי פעם, אבל אם עובדים מסודר ויש ניהול נכון של הפרויקט, הדברים יראו אחרת לגמרי, גם עבור נותן השירות וגם מצד הלקוח. אם אתה בונה אתרים, מתכנת או מקדמי אתרים, לוחות זמנים ועמידה בהם רק יתן נקודות לזכותכם. בהצלחה בפרויקטי וורדפרס הבאים