שאלת השאלות, מה הבדל בין סאב דומיין לסאב דירקטורי ובמה עדיף להשתמש ומתי? התשובה יכולה להיות מורכבת ממאפיינים רבים בגלל התיחסות שונה שזוכה כל אחד מהם. זאת אומרת, תלוי מאוד במצבים שבהם נרצה להשתמש בסאבדומיין ובהם בסאבדירקטורי. קודם כל חשוב להסביר את ההבדל הוויזואלי לפני שניכנס לפרטים הקטנים. סאבדומיין זה בעצם תת אתר וסאבדירקטורי תת תיקיה. למשל אם ניקח את הדומיין www.domain.com, אז סאבדומיין (תת אתר) שלו יראה כך: site1.domain.com. לעומת זאת, סאב דירקטורי (תת תיקיה) יוצג כך: www.domain.com/site1. אחרי המחשה ויזואלית נעבור להבדלים.
ההבדל הוא ביחס שאותו ניחס לכל אחד מהם בנפרד.
האם יש חוק האומר מתי ניתן להשתמש בכל אחד ואחד מהם ? לא!
כל אחד יכול לעשות שימוש גם ב-subdomain וגם ב-subdirectory בצורה זהה. אך אלו שני דברים שזוכים ליחס שונה באופן עיקרוני, למשל Subdirctory הוא תת תיקיה ויוצר תחושה ברמה וויזואלית שתת תיקיה זה חלק בלתי נפרד של האתר ואף המשך של התכנים שבו. דוגמה הבא ימחיש את הנאמר: http://webist.co.il/questions/ נוכל להתייחס אליו בתור חלק בלתי נפרד מהאתר למרות שעמוד הזה מייצג משהו שונה משאר העמודים אחרים באתר. לעומת זאת אם נרשום – site.example.co.il, נוכל להתיחס אליו כאתר בפני עצמו למרות שהוא חלק מהדומיין.
חשוב לציין שבשני מצבים גם בסאבדומיין וגם בסאבדירקטורי נוכל להתייחס לשניהם בצורה דומה. השאלה, איך מנועי החיפוש מתייחסים לזה ומתי כדי לנו לפצל את האתר ל-2? הכל בהמשך…..
[toc]
היחס שבניהם
היחס שזוכה סאבדומיין וסאב דירקטורי על ידי מנועי החיפוש ובראשה גוגל שונה. לכן אם אתה עוסק בקידום אתרים או מעוניין לקדם את האתר שלך במנועי החיפוש, חשוב שתבין את ההבדל שבין השניים בעיקר בגלל בניית אסטרטגיה נכונה של insite seo. סאבדומיין מקבל יחס של אתר חדש למרות שהוא חלק מהדומיין. לעומת זאת סאב דירקטורי זוכה ביחס של חלק בלתי נפרד מדומיין הראשי.
זאת אומרת subdomain הוא אתר אחר לגמרי. מבחינת Seo עלינו להשקיע בקידום של האתר הנמצא בסאבדומיין כאתר חדש / אתר אחר שאינו קשור לאתר הראשי.
למה שנרצה בכלל להפריד את התוכן של האתר ולעביר אותו לסאבדומיין?
דוגמה אחת מתוך מספר דוגמאות אחרות, היא דוגמה קלסית של אתר שמורכב מכמה שפות. שימוש בסאבדומיין יכול להיות יעיל במיוחד כאשר נרצה להסביר לגולש וגם למנועי החיפוש שתוכן שונה מופיע בכל אחד מהאתרים. למשל שימוש בדומיין en.example.com או fr.example.com ידגיש לגולש שמדובר באתר זהה אך בשפה שונה. למרות שמדובר באותו אתר, התוכן שנמצא בתת-אתר הוא בשפה שונה ולכן היחס ש-subdomain תקבל ממנועי החיפוש תהיה אחרת.
עדיף להשתמש ב-Subdirectory?
יש הרבה מקדמי אתרים אשר טוענים שעדיף ומומלץ להשתמש בתת-תיקיה לעומת תת-אתר. ההמלצה הזאת מגיע בעקבות המצב שבו מקדם אתרים לא מעוניין לפצל את הכח שמגיע לאתר הראשי ומעוניין שהכח יזלוג רק לתכנים פנימיים של האתר בעיני מנועי החיפוש. חשוב לציין שקידום תת-אתר הוא כמו קידום של אתר חדש, אז למה להשקיע עוד מאמץ כדי לקדם את האתר נוסף (זה כרוך בהשקעה של עוד יותר משאבים ועוד יותר מאמץ ואולי גם עוד יותר כסף) במקום להשתמש בתת תיקיה וזה יראה כחלק מהאתר וגם היחס שהוא יקבל יהיה זהה לכל הדפים האחרים.
אם התוצאה מהירה חשובה לך, אז כן. Subdirectory תקבל יחס מהיר יותר לעומת אתר ב-subdomain מכיוון שתת-תיקיה הוא חלק מהאתר הראשי מה שמבטיח סריקה יותר מהירה של העמודים הפנימיים לתוך אינדקס של גוגל.
מה אני ממליץ?
אני כן ממליץ להשתמש בסאבדומיין ולא להיסחף להמלצות הניתנות בעקבות שיקולים כלכליים כאלה ואחרים על ידי מקדמי אתרים רבים. מקדמי אתרים מנוסים ממליצים לא להשתמש בזה רק בעקבות השקעה שדרוש לקידום סאבדומיינים ובמקרים רבים זה יכול להיות גם לא כלכלי עבורך או לא מומלץ במידה ואינך הולך להשקיע ב-2 אתרים בצורה דומה.
אבל זה כן יכול לתרום לך בטווח הארוך כאשר תעשה Cross Site Linking בצורה חכמה. כי כמו שציינתי, סאבדומיין זה אתר חדש או אתר אחר בעיני גוגל, אז גם היחס של קישורים שמגיע מתת-אתר אל האתר הראשי יחשב כ-Backlinks. אם נקדם את subdomain ונקבל גם Page Rank גבוהה, גם מקומות ראשונים במנוע החיפוש וגם נקשר אל האתר הראשי, נוכל לקבל כח ממקור אמין במיוחד.
הערה: חשוב לזכור שהחלטה בשימוש בסאבדומיין וסאבדירקטורי נובעת משיקולים רבים שבעל האתר צריך להחליט בעצמו. אין נוסחה מנצחת אחת וחוק של מה מותר ומה אסור. ניתן להשתמש בכל הדרכים לקידום אותם מטרות. במה תבחר תלוי רק בך ולצרכים אישיים שלך. ניתן לדרג את הסדר עדיפויות כך:
המלצות:
1) מומלץ להשתמש בדומיין שונה עבור כל אתר. במידה ויש לנו אתר בכמה שפות אז הם יראו כך:
www.example.fr או example.ge
2) עדיפות השניה היא להשתמש ב-subdomain כגון fr.example.com או il.example.com
3) עדיפות שלישית ופחות מומלצת היא שימוש בתתי תיקיות להצגת תכנים בשפה אחרת. מומלץ להשתמש בה במידה ולא ניתן להשתמש ב-2 האפשרויות הקודמות.
אם נצא מנקודת הנחה שיש לך אתר בנושא X והחלטת להכניס נושא Y, אולי תרצה לפצל את האתר ל-2. למשל אם נחליט לפצל את המדור הטכנולוגיה מאתר שמתעסק באוכל, נוכל ליצור תת אתר כגון: Tech.domain.com וכך ליצור אתר שלם שמדבר על טכנולוגיה ועדיין הלשאיר אתר הראשי ממוקד לבישולים.
כדי להמחיש את הנושא, אפשר לצפות בשימוש נרחב ב-Subdomains באתר Walla.co.il:
- tech.walla.co.il
- video.walla.co.il
- food.walla.co.il
- finance.walla.co.il
בצורה כזאת אפשר להפריד כל נושא מרכזי של האתר לתתי אתרים.
דוגמה ישירה והמומלצת יותר היא Google:
- News.Google.com
- Maps.Google.com
- Docs.Google.com
- Images.Google.com
כאן ניתן לראות איך גוגל משתמשת באפשרות הסאב עבור הצגת המוצרים שלה.
איך בפועל יוצרים סאב Directory וסאב Domain בשרת?
מדריך זה ימחיש את הנושא ויסביר בצורה פשוטה מאוד, איך לעשות את זה בשרת. המדריך מעובר מנקודת הנחה שממשק ניהול של השרת אחסון שלך הוא Cpanel אך זה גם תקף עבור שרתים אחרים עם ממשק שונה.
- עליך לגשת ל-Cpanel עם שם משתמש וסיסמה
- בעמוד הראשי של Cpanel מצא את Subdomains

- הוסף סאבדומיין לשרת עבור הדומיין הרצוי
- כעת באפשרותך לגשת לסאבדומיין דרך הדפדפן.
זה הכל.
איך יוצרים תת תיקיה בשרת?
- ניגשים ל-Cpanel עם שם משתמש וסיסמה
- בוחרים את File Manager ונכנסים אל תיקיית Public_html (זה בעצם ה-Root)
- לוחצים בצד שמאל למעלה על כפתור New Folder ויוצרים תיקיה חדשה.
- כעת ביכולתך לגשת לתת תיקיה
לסיכום: ניתן לקדם גם עמודים ואתרים שהוקמו ב-Subdomain, יש לא מעט אתרים שקודמו בארץ ובחו"ל ואני ממליץ לפצל אתרים גדולים העוסקים במגוון רב של תחומים במיוחד ( הכל במידת הצורך) לסאב דומיינים אם דומיין חדש לא עומד באופציה. כמובן זה אינו מהווה כלל כלשהו או חובה לביצוע. החלטה אישית שיכולה במקרים רבים להיות נכונה לא רק בגלל הנוחות אלא ניהול עתידי של התוכן באתר, מנהלים, עובדים כו'. אם יש לך שאלה, השאר תגובה למטה.
מאט קאטס עונה על שאלה בנושא לוקליזציה של האתר ונותן עצות אותן ציינתי במאמר.
יוסי, שיחקת אותה.
פוסט מושקע, מעניין ומורחב שתורם המון.
להכניס למועדפים ולשמור כשתעלה הדילמה…
יוסי, אחלה פוסט,
האם גוגל נותן משקל שונה לדומיין הראשי שמאוחסן בחברת אחסון לעומת המשקל שהוא נותן לדומיין חדש שמופעל תחת אותו חשבון אחסון?
והאם הוא נותן משקל לאותו backlink מדומיין אחד לדומיין שני לעומת מחשבון אחסון אחר?
ובהקשר הזה שאלה אחרונה האם יש יתרון בפתיחת 2 חשבונות אחסון אצל אותו ספק בשביל 2 דומיינים? (כדי שיהוו backlink איכותי)
תודה
היי גל,
1) המשקל הוא אותו משקל. אין משמעות איזה דומיין הוא דומיין ראשי שהופעל אצלך בחשבון אחסון.
2) גוגל יודע לזהות דומיינים שמאוחסנים באותו חשבון עם אותו כתובת IP. ניתן לרכוש אייפי ייעודי (C-Class IP) ולקשר בין הדומיינים. אז החשיבות של אותו קישור יהיה גבוהה יותר.
3) לא. כמו שאמרתי, זה לא עיניין של פתיחת חשבונות, זה יותר עיניין של כתובות IP. אין משמעות כמה חשבונות תפתח אם כתובת IP שמשוייך לאותם חשבונות זהה.
תודה על ההענות המהירה סגרת לי כמה פינות
יש לך מידע מצוין באתר!
הי יוסי
קודם כל תודה רבה על התכנים
שנית,אם ברצוני לשנות תבנית זה שייך להעשות מ-סאב דירקטורי
אם כן איך עושים זאת
בתודה מראש
תודה ולא הבנתי את השאלה שלך….
שתי הערות ושאלה
* כמומחה לוורדפרס איך זה שאין לינק "להמשך…" והלינק רק על הכותרת
* האתר שלך כל כך מושקע וכל כך רציני וחבל שהעברית…
יש תבנית חנות לוורדפרס עברית משהו טוב יותר ופשוט מהתוסף WP e-Commerce???
1) איך כפתור "המשך" קשור למומחיות? בחיים אתה מקבל החלטות, וזה אחת מהן.
הערה לא קשורה.
2) זה בלוג, ולכן כותב איך שנוח לי ללא הגעות מלל. משתדל לעשות את המקסימום. אני מודע לנושא . למי שזה מפריע… יכול לא להיעזר במידע.
3) לא אין…
שלום יוסי,
אפשרי ליצור סאב דומיין לאתר, שישב באיכסון שונה מהאתר הראשי? איך עושים?
ואם יש שני אתרים = שני דומיינים, ואני רוצה שאחד מהם יראה כסאב דומיין של השני, אפשרי? איך?
וחוצמזה, משום מה לא מקבלת עדכונים מהאתר שלך… בעבר נרשמתי וקיבלתי ועכשיו כבר לא. עכשיו ניסיתי להירשם דרך הטופס "הרשמה לטיפים ועידכונים" ומקבלת הודעה שלא ניתן להירשם ושאולי האתר עובר תיחזוק. אנסה יותר מאוחר… מאוד אוהבת את האתר ואשמח לקבל עדכונים
כל טוב
כרגע אנחנו נמצאים בצומת של החלטה בין אתרים בשפות עם דומיינים עצמאיים או סאב דומיין.
מה צריכים להיות השיקולים שלנו בהפרדה שכזו כאשר המטרה הראשית היא לגרום לאנשים מכל העולם במיוחד ופחות מהארץ להיכנס ולצור קשר עסקי.
מה היית ממליץ
תודה